Wie vaak op een stal of manege komt of langs de rijbaan staat te kijken tijdens wedstrijd hoort het vast weleens, een paard die tijdens (lichte) arbeid het geluid maakt alsof het buiten adem is. Vaak is dit niet het geval maar heeft het paard cornage. Wat is cornage en is het paard daadwerkelijk buiten adem? En wat voor opties zijn er als je paard deze aandoening heeft? Daar geven we je in deze blog antwoord op.
Wat is cornage?
Cornage is een verlamming van de stemband en het bijbehorende kraakbeentje. Tijdens arbeid zal een paard proberen om zijn keel zo wijd mogelijk open te trekken. Bij cornage is het vaak de linker stemband die door plaatselijke zenuwverlamming in de keel blijft “hangen”. Tijdens arbeid flappert deze met het bijbehorende kraakbeentje in de luchtweg. Dit geeft het fluitende en piepende geluid wat zo herkenbaar is voor paarden met cornage. Het is vaak het duidelijkst te horen in galop wanneer het paard opspringt, dit is het moment van inademen. Om er zeker van te zijn dat je paard cornage heeft kan de dierenarts een laryngoscopie van de luchtweg maken. Op deze wijze kan er eveneens gekeken worden hoe ernstig de vorm van de cornage is.
Illustratie door: Paardenarts.nl
Hoe ontstaat cornage?
In veel gevallen is cornage erfelijk. In dat geval is het vrijwel altijd de linker stemband die niet functioneert door het uitvallen van de aansturende zenuw. Waarom juist de linker zenuw minder gaat werken en er uiteindelijk volledig mee ophoudt, is niet bekend. Ook de exacte wijze van vererven is niet geheel duidelijk. Deze vorm van cornage ontwikkelt zich meestal tussen het 2e en 3e levensjaar van het paard.
Een andere oorzaak van cornage kan het droes virus zijn. Dit virus veroorzaakt vaak ontstoken luchtzakken en/of lymfkeknopen in de hals waardoor de zenuw die de stembanden aanstuurt beschadigd raakt. Ook een ontsteking in de halsader kan een oorzaak van cornage zijn. In deze gevallen is het zowel de rechter- als de linker stemband die verlamd kan raken. Deze vorm van cornage komt relatief weinig voor.
Kan je paard sporten met cornage?
Je kan je paard gewoon laten werken met cornage. Wanneer de aandoening echter ernstig is kan het wel degelijk voor een vernauwing in de luchtweg zorgen. Hierdoor zal je paard minder lucht krijgen en krijgt de aandoening invloed op de prestaties en het welzijn van je paard.
Wat kan je doen aan cornage?
Wanneer je paard echt last heeft kan je er voor kiezen je paard te laten opereren. Een cornage-operatie valt onder het wettelijk ingrijpenbesluit en mag alleen uitgevoerd worden als het medisch noodzakelijk is. Deze operatie kan ingrijpend zijn voor je paard maar geeft over het algemeen goede resultaten.
Het paard heeft na de operatie wel voldoende rust nodig om goed te herstellen en houdt er ook een afwijkend stemgeluid aan over. Ook kan de kans op verslikken groter zijn dan voorheen. Mocht je een paard met cornage hebben, laat je dan eerst vooraf goed voorlichten door je dierenarts.
Lees meer over cornage op Paardenarts.nl Bij Paardenarts.nl vindt je praktische informatie over paardengezondheid en -welzijn, gebaseerd op wetenschappelijke kennis. Alles helder en vakkundig uitgelegd door paardenartsen en specialisten.