Wat te doen bij mok?

Vanwege de droge zomers die we de laatste jaren hebben is het meer een probleem van het najaar aan het worden: mok. Toch is nattigheid niet de enige oorzaak van mok. Wat is mok, wat is er tegen te doen en hoe voorkom je het? Dat is deze maand het onderwerp van onze blog.

Wat is mok?

Mok is een verzamelnaam voor kloven, korstjes en soms ook wondjes die zich vooral in de kootholte bevinden. In ernstige gevallen kan een paard er dusdanig last van krijgen dat er kreupelheid en/of jeuk ontstaat. Wanneer de mok niet aangepakt wordt kan het been flink opzwellen met bloedvergiftiging tot gevolg. Opvallend is dat mok vooral te vinden is bij paarden met witte benen en vaker aan een achterbeen dan aan een voorbeen.

Wat is de oorzaak van mok?

Eén van de oorzaken van mok is een bacteriële infectie. Vaak ontstaat dit door een combinatie van een vieze ondergrond en een natte weide of paddock. Hierdoor ontstaan vaak kleine korstjes en in sommige gevallen zelfs kloven. De huid is vaak rood en zeer geïrriteerd. Dit kan heel gevoelig zijn en het paard kan er zelfs kreupel van worden. Bij een bacteriële infectie ligt de zwelling van het been op de loer.

Een andere oorzaak, die vaak voorkomt bij paarden met “behang” aan de benen (denk daarbij aan Friezen en Tinkers), zijn mijten. Zij veroorzaken kleine wondjes die veranderen in korstjes, een beetje vettiger en grijzer dan bij een bacteriële infectie. De mijten verspreiden zich uiteindelijk over het gehele paard en veroorzaken veel jeuk.

Paarden met weinig haar op de benen (wat je vooral ziet bij paarden met witte benen) kunnen mok krijgen door de zon. Ook overmatig wassen, het gebruik van irriterende middelen, planten of insecten en het scheren van de benen kan mok veroorzaken.

Wat kan je het beste doen als je paard mok heeft?

Allereerst is het belangrijk uit te vinden wat de reden van de mok is. Wanneer de mok door mijten is ontstaan is zal je deze eerst uit de weg moeten ruimen. De dierenarts heeft hier een goede shampoo voor. Het wegscheren van het behang kan verstandig zijn zodat de plekjes goed droog en schoon blijven en voldoende lucht krijgen.

Bij mok ontstaan door een bacteriële infectie is het verstandig de benen één keer goed te wassen met betadine of een hibiscrub. Zeker niet te vaak omdat de huid daar juist weer geïrriteerd van kan raken. De kootholte moet daarna goed drooggemaakt worden (gebruik hier een zachte doek voor) en dik ingesmeerd met mokzalf. Het kan geen kwaad het been in te pakken met een stalbandage zodat de crème goed in kan trekken. Wanneer het paard een dik been heeft door de mok is het verstandig de dierenarts te raadplegen, wellicht heeft het dan extra medicatie nodig. Na een week zou de mok minder moeten worden, is dit niet het geval dan kan het verstandig zijn de dierenarts een biopt of afkrabsel te laten nemen om vast te stellen of er een andere oorzaak is voor de mok.

Hoe voorkom ik mok?

Het schoonhouden van de stallen en zoveel mogelijk de paarden naar buiten doen in een droge weide of paddock gaan zeker helpen. Het is verstandig paarden met weinig haar aan de benen niet te scheren rond hun kootholtes. In het najaar zal dit ze beschermen tegen nattigheid en in de zomer biedt het beschutting tegen de zon. Was de benen niet te vaak en maak ze goed droog. Voor paarden met veel behang aan de benen kan het juist weer goed zijn dit wat korter te houden. Zo blijft het makkelijker schoon, droog en zullen mijten zich er minder graag in willen huisvesten.