Voor veel fokkers zal het deze maand of komende maand zover zijn; het afspenen van de veulens. Een belangrijk moment in het jonge leven van een veulen, namelijk op eigen benen leren staan. Een periode die zijn weerslag heeft op de weerstand en conditie van het jonge paard. Er zijn een aantal dingen die een fokker kan doen om het dier hier zo goed mogelijk op voor te bereiden!
In deze blog geven we een aantal tips en informeren we je over het verzekeren van het veulen.
Leeftijd
De meeste veulens zullen rond de leeftijd van 5 maanden gespeend worden. Over het algemeen geldt dat iets later afspenen beter is dan te vroeg. Hoe jonger, hoe meer stress het dier zal ervaren. Er zijn geen kant en klare regels betreffende de timing van afspenen. Iedere fokker zal hier zijn eigen ideeën en gevoel in volgen. De gezondheid van de merrie speelt er eveneens een rol in. Indien zij het zwaar heeft met het nog drinkende veulen zal eerder spenen wellicht een verstandige optie zijn.
Ontwormen & vaccineren
Het voorbereiden op het spenen begint eigenlijk met goed ontwormen van het jonge veulen. Een worminfectie kan grote invloed hebben op de weerstand van een paard en juist bij een veulen kan het veel ellende veroorzaken. Vraag de dierenarts daarom al tijdens de dracht van de merrie om een schema en zorg ervoor dat dat goed nageleefd wordt.
Naast het goed ontwormen van de drachtige merrie is vaccineren belangrijk. Wanneer de merrie op tijd (en het liefst tijdens de dracht) gevaccineerd wordt is haar veulen goed beschermd tegen bijvoorbeeld influenza. Omdat veulens pas vanaf 4/5 maanden gevaccineerd mogen worden zijn ze tot die tijd goed beschermd door antistoffen die ze via hun moeder binnenkrijgen. Dit alles om ervoor te zorgen dat een veulen in de eerste periode geen lichamelijke problemen krijgt die invloed hebben op zijn of haar weerstand. De eerst vaccinatie kunnen veulens dus krijgen voordat ze naar de opfok gaan. Je kan ervoor kiezen dat een veulen zijn eerste twee vaccinaties (en dus volledige bescherming) thuis krijgt maar in veel gevallen zullen de veulens hun tweede vaccinatie in de opfok krijgen. De meeste opfokstallen hebben droes en influenza verplicht als enting, een enkeling zal ook vragen om een vaccinatie tegen Rhino.
Geleidelijk afspenen
Onderzoeken hebben aangetoond dat een veulen beduidend minder stress ervaart wanneer het geleidelijk afgespeend wordt. Heb je de mogelijkheid om een veulen (veilig) in een stal naast zijn moeder te zetten dan kan je dit mooi opbouwen van een uurtje in het begin tot wellicht wel een nacht vlak voor het afspenen. Voor de uier van de merrie is dit eveneens fijn, zo wordt deze vaak al minder productief. Zorg wel dat de veiligheid gewaarborgd is, een veulen (en merrie) kan immers flink van streek raken en zichzelf lelijk verwonden.
Een aantal dagen voor het afspenen is het verstandig de merrie al wat minder krachtvoer te gaan voeren. Zeker bij abrupt afspenen kan de uier nog op volle toeren werken en ligt een uierontsteking op de loer. Het afspenen zelf kan op verschillende manieren. Hoe je dat het beste kan doen ligt erg aan de merrie en waar het veulen naar toe gaat. Bij lange afstanden kan het fijn zijn de merrie zelf mee te nemen, zeker wanneer zij makkelijk reist en niet van streek raakt als haar veulen elders achterblijft. Dit is iets wat een fokker het beste voor zichzelf kan bepalen en eventueel in overleg met de opfoklocatie waar het veulen naar toe gaat.
Je veulen tijdens de opfok verzekeren
Wanneer de veulens naar de opfok gaan en in een koppel met andere paarden komen te staan kunnen ze ziektes aan elkaar overbrengen. Daarnaast wordt de rangorde onderling bepaald waardoor je veulen zich kan beschadigen. Op dit moment loop je risico waarbij de kosten flink kunnen oplopen.
De zorg op de opfokbedrijven is natuurlijk goed maar ondanks deze zorg kunnen zij niet alles voorkomen. Om deze reden kun je ervoor kiezen je veulen te verzekeren!
Wij bieden met de Hippo 1 sterren dekking , de Hippo 2 sterren dekking of de Hippo 3 sterren dekking verschillende schadeverzekeringen aan voor je veulen. Hiermee kun je risico’s als overlijden en ongeschiktheid door een ongeval of ziekte geheel of gedeeltelijk afdekken.
Tijdens de opfokperiode wordt over het algemeen het meest gekozen voor de 1 of 2 sterren dekking. Verzekeren op basis van de Hippo 1 sterren geeft dekking bij het risico van acuut overlijden of noodzakelijke levensbeëindiging door een acuut verlopende ziekte of een ongeval. Bij de Hippo 2 sterren is tevens het risico van blijvende ongeschiktheid door een ongeval meeverzekerd.
Bij Hippo is het brand- en transportrisico automatisch meeverzekerd!
Aanvullend kan er bij de Hippo 1 sterren of 2 sterren dekking nog gekozen worden voor een Plus dekking. Deze ziektekostendekking vergoedt kosten van een koliekoperatie met hospitalisatie tot de verzekerde waarde van je paard, met een maximum van € 2.500,- per verzekeringsjaar.
Mochten er nog vragen zijn ten aanzien van de verzekeringen zijn wij per e-mail en telefoon bereikbaar en staan je graag te woord!