Stalmanagement deel 2; Stalbedekking & Hooi

Afgelopen maand begonnen we de serie stalmanagement met tips omtrent de hoefsmid en voeding. Ditmaal gaat de blog over stalbedekking en hooi. Wederom twee zaken die verband (kunnen) houden met klachten bij het paard welke voorkomen of verholpen kunnen worden. Zo is bijvoorbeeld equine asthma een veel voorkomend probleem bij paarden waarbij zowel stalbedekking als hooi een belangrijke rol kunnen spelen.

Stalbedekking

Stro, houtkrullen en in enkele gevallen vlas, zullen op de meeste stallen de vaste keuze zijn voor wat betreft de stalbedekking. Veel paardeneigenaren vrezen dat het paard van stro als stalbedekking te veel blijft eten met een verstopping tot gevolg. Toch zal een paard dat voldoende hooi (of gras in het voorjaar en de zomer) binnen krijgt niet de neiging hebben om door te blijven eten van stro, uitzonderingen daargelaten. Het voordeel is dat een paard altijd wat te knabbelen heeft, ook ’s nachts. Op veel stallen wordt tussen 20:00 uur en de volgende ochtend geen hooi meer gevoerd en voor paarden is deze periode zonder ruwvoer te lang. De maximale tijd zonder ruwvoer is namelijk 6 uur. Het speeksel van een paard voorkomt dat maagzuur de maag aantast en op deze manier maagzweren veroorzaakt. Een paard krijgt alleen speeksel binnen als het kauwt op ruwvoer. Daarom is het belangrijk dat de vertering op gang blijft en paarden meerdere ruwvoer porties verdeeld over de dag krijgen. Waar een paard in de natuur tussen de 14 tot 16 uur per dag zou grazen, kan dat op stal niet. In dat geval is het fijn als ze aan stro kunnen knabbelen hetgeen eveneens helpt tegen verveling. Maagzweren is iets waar helaas veel paarden last van hebben. Gapen, slechte conditie, narrig bij aansingelen en lichte terugkerende koliek zijn slechts enkele symptomen van maagzweren. Uw dierenarts kan via een maagscopie vaststellen of maagzweren de oorzaak zijn van eventuele problemen.

Een nadeel van stro is dat het zeer stoffig kan zijn en dat met name astmatische paarden daar veel last van kunnen krijgen. Voor deze paarden zijn krullen of vlas beter geschikt. Uit onderzoek blijkt echter dat het hele klimaat op stal voor deze paarden van grote invloed is. Een astmatisch paard op krullen zetten is vaak niet genoeg om problemen te verhelpen. De buren zullen ook op krullen moeten worden gezet, hetgeen op een pensionstal niet altijd makkelijk zal zijn. Verder moeten deze paarden tijdens uitmesten en vegen buiten vertoeven om blootstelling aan stof te verminderen.

Een dure maar stofvrije oplossing is hennep. Normaal gesproken wordt dit niet door paarden gegeten dus zal er, net als bij krullen, wel rekening moeten worden gehouden met het voeren van voldoende ruwvoer.

Hooi

Hooi is de belangrijkste voedingsbron voor paarden die niet de hele dag in het gras staan. Toch wordt het op veel stallen maar 2x per dag gevoerd. Voor paarden is het belangrijk om de hele dag de mogelijkheid te hebben ruwvoer te eten. Hun spijsvertering is gemaakt om continue kleine beetjes vezelrijk materiaal te verteren. Wanneer dit niet kan is onder andere koliek een probleem wat al snel om de hoek komt kijken.

Kuil

Er zijn verschillende soorten hooi en wat voor het ene paard heel geschikt kan zijn, kan voor het andere voor problemen zorgen. Op veel stallen wordt kuil gevoerd. Let hierbij op dat het daadwerkelijk om “paardenkuil” gaat. Kuil wat in eerste instantie voor koeien bedoeld is, is niet geschikt voor paarden. Deze soort kuil bevat zeer weinig structuur en dit is juist zeer belangrijk voor paarden. Ook is deze kuil veel zuurder en vochtiger wat vaak kan leiden tot koliek, maagzweren en diarree, daarnaast vormt de hoge voedingswaarde vaak een probleem wat zich uit in hoefbevangenheid en overgewicht.

Paardenkuil (voordroogkuil)

Paardenkuil heeft langere tijd op het land kunnen drogen en bevat daardoor minder voedingswaarde, is droger en heeft veel structuur. Dit voordroogkuil is zeer geschikt voor paarden met astmatische klachten omdat het over het algemeen weinig tot geen stof bevat. Controleer bij het voeren wel altijd goed op de aanwezigheid van schimmelplekken tussen het ruwvoer. Schimmel is net als stof een grote trigger voor astma. Het grote probleem is dat schimmelsporen zich ongemerkt door de hele baal bevinden en je zodoende deze baal beter niet kan voeren aan een astmatisch paard. Paardenkuil is qua voedingswaarden veel rijker dan gewoon hooi en het bevat veel vitaminen en mineralen.

Ouderwetse baaltjes hooi

Voor paarden met overgewicht of die snel bevangen worden, zijn de ouderwetse balen hooi een betere optie dan paardenkuil. Dit ouderwetse hooi is nog langer gedroogd en heeft daardoor nog minder voedingswaarde. Het nadeel is dat het vaak een stuk stoffiger is dan de ingepakte paardenkuil. Een optie is om dit hooi nat te voeren waardoor een groot gedeelte van het aanwezige stof verdwijnt. Uit onderzoek is gebleken dat het hiervoor helemaal niet uren in het water hoeft te weken. Na een half uur is de meeste stof namelijk al verdwenen. Met name in de winter maakt dat nat hooi voeren wel iets gemakkelijker.

Voor al het ruwvoer wat u voert geldt dat het van goede kwaliteit moet zijn. Koop het van een leverancier die echt ruwvoer voor paarden verkoopt en niet voor koeien. Vraag even of je één baal mag openen voordat je het koopt. Het hooi moet fris en prettig ruiken. Wanneer het muf of zuur ruikt is het geen goede kwaliteit. Gelukkig zijn er veel leveranciers die goed weten wat ze verkopen en u graag van goede adviezen voorzien.

Volgende maand vervolgen we deze reeks met transport & beweging.