Stalmanagement deel 3; Transport & Beweging

Deze maand zijn we aangekomen bij het voor dit jaar laatste deel van de reeks “stalmanagement” met deze keer als onderwerp transport en beweging. Onderwerpen die bij ruiters en eigenaren wel eens stress kunnen veroorzaken. We hopen u met een aantal tips bij te kunnen staan!

Transport

Het reizen in een trailer (of vrachtwagen) is voor een paard iets onnatuurlijks. Opgesloten zitten in een kleine ruimte, soms zonder soortgenoten om je heen is voor een paard een spannende, stressvolle ervaring. Uiteraard zal dit wennen wanneer een paard vaker en zonder nare ervaringen reist. Daarnaast is de communicatie tussen de “lader” en het paard van groot belang. Er moet vertrouwen zijn en de  “lader” moet een zekere assertiviteit uitstralen.

Zorg bij een jong of onervaren paard altijd voor voldoende rust en hulp wanneer u gaat inladen. Ga een paar keer oefenen zonder dat u daadwerkelijk ergens naar toe hoeft. Zonder de stress van een deadline kunt u rustig oefenen. Bedenk van te voren of het slim is om het paard een deken op te doen. Aangezien het reizen al spannend genoeg is komt een paard vaak nat van de trailer en maakt een deken het te warm. Hetzelfde geldt voor beenbescherming. Is het paard er aan gewend om hoog in de bandages te staan? Zo niet dan kan dat op de trailer voor extra onrust zorgen en zal het paard hier eerst aan moeten wennen voordat je hem op de trailer zet.

In veel gevallen zal het paard gebaat zijn met een ervaren maatje in de trailer. Een paard wat al rustig in de trailer staat zal de stap iets minder eng maken om er naast te gaan staan. Het van te voren klaar leggen van een lange longeerlijn kan geen kwaad. Wanneer een paard het spannend vindt om de klep op te lopen, kan de lichte dwang van een longeerlijn die achter de achterhand langs gaat, net de aanmoedigende factor zijn. Parkeer de trailer tussen een deur of hek in zodat het paard er niet langs kan schieten. Het is van belang om vooral zelf kalm te blijven zodat er geen extra spanning ontstaat. Daarnaast speelt belonen een grote rol. Laat duidelijk merken dat u blij bent wanneer uw paard de trailer in gaat.

Het ophangen van een hooinet kan zorgen voor wat afleiding onderweg. Tijdens de rit is het belangrijk dat er voorzichtig gereden wordt, geen plotselinge scherpe bochten of hard afremmen. Veel paarden die “opeens” niet meer te laden zijn, hebben eerder onderweg een slechte ervaring gehad. Wanneer het laden echt een probleem is zijn er professionals die u kunt raadplegen. 

Beweging

In de vrije natuur bewegen paarden rond de 16 uur per dag. Dat houdt in dat ze al grazend bijna 6 kilometer afleggen. Bewegen is dan ook een psychologische en anatomische behoefte. Met het oog op deze behoeftes is het onderstaande relevant:

  • De bloedsomloop en stofwisseling
  • Het aanmaken van synovia (gewrichtsvloeistof die de gewrichten gesmeerd en soepel houdt)
  • De opbouw van spieren, pezen en banden
  • Mentale gezondheid (het voorkomen van stalondeugden en stress)
  • Bevordert de spijsvertering (minder kans op koliek)
  • Beter insuline verbruik (minder kans op hoefbevangenheid, cushing en insuline resistentie)
  • Bevordert de concentratie (door het wegnemen van teveel energie)

Beweging is dus belangrijk voor een paard. Toch staat een groot aantal paarden te veel op stal. De Sectorraad voor Paarden heeft bepaald dat een paard op een dag minimaal 4 uur beweging moet hebben. Dat kan een combinatie zijn van de paddock, wei, trainen, wandelen etc., als het maar 4 uur uit de stal is. Paarden die met elkaar buiten staan en samen spelen zullen meer bewegen dan een paard wat in zijn eentje in het zand staat. Deze laatste zal uit 4 uur in de paddock staan waarschijnlijk niet genoeg beweging halen. Dat is niet erg indien het paard daarnaast op een andere manier beweging krijgt.

Rijden, longeren, de stapmolen, wandelen, fietsen; het zijn allemaal manieren om je paard op een afwisselende wijze te laten bewegen. Wanneer een paard iedere dag buiten komt en af en toe een sprintje trekt en lekker bokt, zal de kans op blessures minder worden. Op deze wijze worden spieren, pezen en banden sterk. Dit in tegenstelling tot een paard dat de hele dag op stal staat te wachten op dat ene uurtje werken.

De laatste tijd is er een grote opkomst van zogenaamde Paddock Paradise tracks. Weilanden aangelegd met een pad eromheen waar paarden over of door natuurlijke obstakels moeten om bij hun voer, water of schuilstal te komen. Op zich een mooie manier om paarden op een natuurlijke manier in een kudde te laten leven. Echter moet de groep wel aan elkaar gewaagd zijn zodat alle paarden de kans krijgen om te eten en te drinken en niet weggejaagd worden door een dominante leider. Daarnaast wil er wel eens een heftige wormbesmetting uitbreken als de paarden het gehele jaar op dezelfde track lopen en de mest niet voldoende weggehaald wordt. Dit is natuurlijk eenvoudig te voorkomen door op tijd een mestonderzoek te laten plaatsvinden en de mest iedere dag zoveel mogelijk weg te halen.

Al met al zijn er genoeg mogelijkheden om uw paard aan een gezond aantal uren beweging te laten komen en hem zowel lichamelijk als geestelijk gelukkig te laten zijn!

We hopen dat u met deze blogs geholpen bent met het maken van de juiste beslissingen omtrent het welzijn en de gezondheid van uw paard. Heeft u nog onderwerpen waarvan u ze graag besproken ziet? Laat het ons weten via de comments op sociale media!