Bezig met de aankoop van een paard? We hebben de verschillende keuringen voor je op een rij gezet!
Op het moment is de paardenmarkt bijna net zo over verhit als de woningmarkt. De prijzen zijn hoog en je moet er snel bij zijn. Maar wat doe je als je (een) fijne proefrit(ten) gemaakt hebt? Ga je direct tot koop over of kies je toch voor een aankoopkeuring? En wat voor keuring moet je doen? Alleen klinisch, klinisch en standaard röntgenologisch of toch een hele uitgebreide keuring met hals- en rug foto’s? Een hoop keuzes waar vaak een hoop vragen bij horen. We zetten het graag voor je op een rij.
Wie betaalt de keuring?
Belangrijk voor iedere keuring is om te bepalen wie de opdrachtgever van de keuring is. De opdrachtgever is de eigenaar van het uiteindelijke keuringsrapport en tevens degene die de rekening betaalt. Het voorkomt een hoop problemen wanneer er van te voren duidelijk bepaald is wie de opdrachtgever is.
Bij de aankoop van een paard is het verstandig om dit altijd te laten keuren. Zelfs indien de verkoper dat recentelijk nog heeft laten doen. Je hebt als koper een onderzoeksplicht, hetgeen inhoudt dat je hebt onderzocht of het paard aan jouw wensen voldoet. De verkoper heeft daarentegen een meldingsplicht, eventuele gebreken of andere problemen moeten vermeld worden.
Wanneer je je paard wilt laten verzekeren wordt er naar een aankoopkeuring gevraagd. Het soort keuring hangt af van de verzekerde waarde en de dekking die je kiest. Voor een keuring geldt een geldigheidstermijn waarvan de lengte verschilt per soort keuring. Dit kan je als koper bij de desbetreffende verzekeraar opvragen.
Klinische keuring
Bij een klinische keuring onderzoekt de dierenarts het paard op afwijkingen en bekijkt hij of het paard geen aandoeningen heeft, er worden geen röntgenfoto’s gemaakt. Als eerste worden het paspoort, chipnummer en stokmaat gecontroleerd. Vervolgens vindt er controle van de ogen, gebit, hart en longen plaats en wordt het paard “gemonsterd”. Voltes op zachte en harde bodem, stukken rechtuit en buigproeven vinden plaats om te zien of het paard geen kreupelheden of onregelmatigheden vertoont. Daarnaast wordt er bloed afgenomen en minimaal 6 maanden bewaard. Mocht er op een later tijdstip twijfel zijn dan kan dit bloed onderzocht worden op eventuele medicatie. In sommige gevallen is dit op aanvraag en zit het niet standaard in de keuring. De dierenarts vergaart zoveel mogelijk informatie over het paard en bespreekt daarna met u of het paard geschikt is voor het gebruikersdoel wat u als koper ambieert. Een keuring is altijd een momentopname en het blijft moeilijk om op de lange termijn de gezondheid van een paard in te schatten.
Röntgenologische keuring
Een klinische keuring kan aangevuld worden met een röntgenologische keuring. In Nederland bestaat een röntgenologische keuring uit circa 20 foto’s. Van de voorbenen, ondervoeten, kogels en sesambeentjes worden foto’s gemaakt. Van de achterbenen gaan de kogels, sprongen en knieën op de foto. Indien gewenst kunnen de foto’s uitgebreid worden met bijvoorbeeld een echografie van de pezen. Tijdens het beoordelen van de foto’s zal de dierenarts kijken of er gewrichtsproblemen spelen zoals OCD of artrose. Het sesambeen, kootgewricht en straalbeen worden ingedeeld in verschillende kwaliteitsklassen. De klasse 1 (goed) en 2 (voldoende) zijn acceptabel. Klasse 3 geeft een verhoogd risico en 4 is onacceptabel.
Indien er een los fragment aangetroffen wordt in één van de gewrichten wil dat niet direct betekenen dat het paard afgekeurd wordt. In overleg met koper en verkoper geeft de dierenarts een inschatting van het te verwachten risico. Sommige fragmenten zijn, afhankelijk van de ligging en grote, operatief eenvoudig te verwijderen.
Rug en hals
De hals en rug spelen een belangrijke onderdeel in het bewegingsapparaat van een paard. De hals is de verbinding tussen het hoofd en de rug. Door zijn hals omhoog of omlaag te brengen kan het paard het middelpunt van zijn gewicht verplaatsen. Dat is van belang voor zijn balans in beweging. De rug vormt dan weer de “brug” tussen de voor- en achterhand. Het is een complexe structuur van niet alleen ruggenwervels maar ook banden en spieren. Juist vanwege de complexe structuur van beide en de mate waarin dat invloed heeft op het bewegingsapparaat, worden deze steeds vaker gefotografeerd tijdens een keuring. Ook hierbij geldt dat eventuele gevonden afwijkingen niet altijd voor problemen hoeven te zorgen op de lange termijn.
Welke keuring kies je?
Welke keuring je uiteindelijk kiest heeft te maken met het gebruiksdoel, de aankoopprijs van het paard en of je het paard wilt verzekeren. Een paard wat niet veel meer hoeft te doen dan een buitenritje op zijn tijd zal minder uitgebreid gekeurd worden dan een paard wat op hoog niveau in de sport wordt gereden. Voor wat betreft de verzekering zal de gevraagde vorm van keuren afhangen van de gewenste dekking. Uiteraard hangen aan de keuringen ook verschillende prijskaartjes, iets wat zeker meespeelt in de uiteindelijke keuze. De prijzen van een keuring verschillen per kliniek, dus daar onderzoek naar doen kan helpen. Wil je zeker zijn van een goede en complete keuring die voldoet aan alle voorwaarden, laat je paard dan keuren door een Erkend Paarden Keuringsdierenarts (KNMvD). Dit systeem is door de beroepsorganisatie in het leven geroepen om een constante, hoge en uniforme kwaliteit te garanderen. De aanschaf van een paard en alles wat daarbij hoort is een kostbare zaak. Op dergelijke momenten moet je jezelf afvragen; ga ik nu paar honderd euro besparen wanneer dat later misschien vele duizenden euro’s kan kosten?