Het Oudere Paard

Na een mooie sportieve of recreatieve carrière breekt er een tijd aan dat rijden wellicht wat te veel wordt voor je paard en ouderdomskwaaltjes opduiken. Deze kwaaltjes hoeven niet van dien aard te zijn dat je paard niet meer blij kan zijn. Er zijn op een bepaalde leeftijd zaken die je in de gaten kan houden om de laatste jaren voor je paard zo prettig mogelijk te maken. Omdat er in het algemeen zo goed wordt gezorgd voor onze paarden en de diergeneeskunde zich steeds verder ontwikkelt, is de levensverwachting hoger geworden. Daarmee steken ook meer ouderdomsverschijnselen de kop op. We zetten graag het een en ander op een rijtje over ouderdomsklachten en het managen daarvan.

PPID (ziekte van Cushing)

Pituitary Pars Intermedia Dysfunction (ppid) of de ziekte van Cushing is een ziekte die vaak bij oudere paarden voorkomt en verschillende verschijnselen heeft. Een opvallend verschijnsel is de krullerige, lange vacht die paarden krijgen. Andere symptomen zijn spierverlies, vermoeidheid, afwijkende vetverdeling, verminderde weerstand en hoefbevangenheid. Vooral hoefbevangenheid is zeer vervelend en kan nare gevolgen hebben voor een paard. Bij PPID worden er teveel hormonen aangemaakt (vooral ACTH). Of uw paard hier last van heeft is eenvoudig te testen door middel van een bloedonderzoek. Helaas is PPID niet te genezen maar de symptomen zijn wel eenvoudig te onderdrukken met medicijnen.

Artrose

Bij artrose neemt het gewrichtskraakbeen af, waardoor het stootkussen beschadigt en minder goed functioneert. Vaak valt dit niet meteen op omdat het geleidelijk gebeurt. Het valt ineens op dat een paard bij het verlaten van de stal in eerste instantie wat stram loopt. Later kan het opstaan of gaan liggen veel moeite kosten. Artrose is er in verschillende gradaties en het is verstandig om bij uw dierenarts advies in te winnen over hoe hier het beste mee om te gaan.

Tumoren

Hoewel tumoren op alle leeftijden bij paarden kunnen ontstaan, is er één die specifiek bij oudere paarden voorkomt. Een goedaardige tumor van vetweefsel die zich vaak in de buikholte bevindt, een gesteeld lipoom. Het vervelende van deze tumor is dat het geen medische klachten veroorzaakt en pas ontdekt wordt wanneer het zich om de darm heen nestelt en koliek veroorzaakt. Deze tumor wordt dan ook alleen tijdens een operatie of pathologisch onderzoek ontdekt.

Gebit

Het gebit van het oudere paard ondervindt veel last van slijtage waardoor het verkleinen van voedsel moeilijker wordt. Dit is van belang zodat het paard op de juiste manier zijn voedsel verteert. Maar afwijkingen in het gebit zijn daarnaast gewoon vervelend en veroorzaken pijn. Een vaak voorkomende afwijking is EOTRH (Equine Odontoclastic Tooth Resorption and Hypercementosis). Dit is een aandoening aan de snijtanden van het paard waarbij de tand langzaam oplost, vaak gepaard met een overmatige cementontwikkeling rond de tandwortels. Deze aandoening is uitermate pijnlijk. De behandeling van deze ziekte is het verwijderen van (vaak alle) snijtanden van het paard.

Afweersysteem

Over het algemeen wordt het afweersysteem van het paard minder sterk naarmate het ouder wordt. Daarom is het verstandig om bij oudere paarden gebitsbehandelingen, vaccinaties en parasietenbestrijding op tijd toe te passen. Daarnaast zal het rantsoen wellicht van tijd tot tijd aangepast moeten worden. Indien u hier twijfels over heeft, kunt u hier contact over opnemen met uw dierenarts. Ook het voldoende geven van beweging houdt uw paard geestelijk en lichamelijk fit.

Wanneer u deze zaken goed in de gaten houdt zal het leven van uw senior nog een geruime tijd zeer aangenaam kunnen blijven. En dat is nu exact wat onze paarden verdienen nadat ze ons zo veel plezier gegeven hebben!

Bron: De Graafschap Dierenartsen